S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery.

Emoce na Stěnách. Jak Barvy a Obrazy Ovlivňují Náladu?

05.10.2023

Emoce na Stěnách. Jak Barvy a Obrazy Ovlivňují Náladu?

Objevte tajemství psychologie barev a rozlušte otázku, jak vám správné odstíny a obrazy na stěnách mohou zlepšit náladu každý den. Jak vybrat ty nejlepší barvy pro váš domov a jaký vliv mohou mít na vaše emoce? Ponořte se do fascinujícího světa barev a zjistěte, proč je tato volba důležitější, než byste si mysleli!

Přečtěte si náš blog a objevte naše tvorbu na sociálních sítích.

Obrázok Facebook Obrázok Instagram  Obrázok TikTok  Obrázok Youtube

Odhalte barvy, které vás dělají šťastnými a přineste pozitivní atmosféru do vašeho domova

Lidé mají různé „šťastné“ barvy, které souvisí s osobní zkušeností a emocemi, které jsme při nich přežili. Podle Carla Junga, zakladatele analytické psychologie, "barvy jsou mateřským jazykem podvědomí." Vztah mezi barvou a náladou je univerzální, ale nesmuťme nad tím příliš. Barva není zázračná pilulka pro řešení špatné nálady. Škoda, že to není tak jednodocuhé, že?

Dr. Domicele Jonauskaite, experimentální psycholožka specializující se na barvy, vysvětluje: „Můžeme například účastníkům výzkumného projektu asociovat emoce s červenou barvou a zjistíme, že je spojena s láskou a hněvem, vášní a nenávistí. V tomto případě mluvíme o silných emocích. když vidíme červenou barvu, cítíme tyto emoce? Pravděpodobně ne. Ve světě plném barev bychom byli vyčerpaní, kdyby každá barva v nás vyvolala jinou emoci."

I když barvy nemají přímý dopad na naše emoce a chování, mohou mít nepřímý. Dr. Domicele používá jako příklad zelenou barvu: "Barvy signalizují určité symbolické myšlenky, například zelená nám evokuje přírodu a ekologičnost." V marketingu při tvorbě výrobků se tyto asociační barvy používají k ovlivnění našich nákupních rozhodnutí. Podobně barva, kterou si namalujeme stěny, bude mít pro každého z nás individuální význam, který může ovlivnit naši náladu. Například slunečno žlutá nám může připomenout letní prázdniny na pláži a jak jsme se cítili šťastní a uvolnění.

Barvy, které nás dělají šťastnými: Jednotlivé odstíny a jejich vliv

Rozličné druhy štěstí podle barev

Jak poukazuje psycholog a konzultant pro duševní zdraví Lee Chambers, existují různé druhy "štěstí": "Některé barvy nám poskytují hřejivý zážitek radosti, zatímco jiné nám dávají chladnější, spokojený, plynulý pocit štěstí."

Karen Haller, expertka na barvy, design a autorka bestsellera Malá kniha o barvách, zdůrazňuje důležitost být věrný sám sobě: „Nemusíte slepě souhlasit s názorem ostatních na barvu radosti, pokud například jde o barvu, kterou nemáte rádi. Zní to jako samozřejmost, ale je pozoruhodné, kolik lidí si vybere barvy jen proto, že jsou aktuálně v módě nebo je má někdo, koho znají v jejich okolí."

Šťastné barvy podle výzkumu

Dr. Domicele byla součástí týmu, který studoval emoce účastníků ve vztahu k barvám. Jejich zpráva z roku 2020 s názvem - Cítíte se modře nebo vidíte červeně?, odhalila, že žlutá, oranžová, tyrkysová, růžová a modrá jsou všechny spojeny se šťastnými pocity. Pojďme si je tedy projít jednu po druhé:

1. Žlutá ve vašem domově: Barva, která vás nabije energií?

Je důvod, proč je postava pan Šťastný světle žlutá? Zpráva potvrdila: "Naše údaje ukázaly, že žlutá je spojena s radostí (61% účastníků), což je pravděpodobně vysvětleno jejím spojením se sluncem. Žlutá nebyla spojena s žádnou negativní emocí."

Ruth Mottershead, kreativní ředitelka výrobce barev Little Greene, říká: "I když je reakce na barvu velmi osobní, existují i ​​univerzální odpovědi, jako například na žlutou, která přidává pozitivitu a okamžitý záblesk radosti do prostoru, čímž nás činí povzbuzenými a energickými."

Její rada k použití žluté ve vašem domě? "Je ideální do prostor s vysokou úrovní aktivity, hluku, smíchu a zábavy. Pro dynamický vzhled zkombinujte bohatou žlutou s odvážnou zelenou na soklových lištách. Pokud nechcete použít výraznou žlutou na všech stěnách, zvolte více utlumené zlatavé tóny, které přinesou teplo a energii, ale budou působit jemněji a tradičněji."

2. Teplá oranžová v interiéru: Energie a pohoda v jednom

Výzkum ukázal, že teplá oranžová barva je spojena s pocity radosti a zábavy. Až 48% účastníků výzkumu identifikovalo tyto emoce při této barvě. "Oranžová je prostě barva, která mě baví. Je spojena s radostí a hravostí, proto ji tak miluji," řekla Karen Haller, expertka na barvy. Lee Chambers, konzultant pro blahobyt, vnímá teplou oranžovou barvu jako zemité, jemné tóny, které nás připojují k přírodě a mají uklidňující účinek. "Teplé oranžové tóny, jako jsou například odstíny hnědé a rezavé, nás mohou připojit k přírodě a ujistit, že mohou vést ke štěstí," dodává.

Jak použít teplou oranžovou v interiéru? Karen Haller radí, že "Máte-li otevřený prostor, jako je obývací místnost, teplá oranžová na jedné stěně může dodat pocit energie a živosti." Je ideální pro místnosti, kde se konají společenské aktivity.

Nechcete-li dělat velké zásahy do svého interiéru, ale chcete vnést trochu tepla a pozitivní energie, vynikající alternativou mohou být jemné  oranžové obrazy s přírodními motivy. Tyto obrazy v sobě spojují uklidňující vlastnosti přírody a energizující efekt oranžové barvy, a tak vytvářejí dokonalou harmonii pro váš domov.

3. Tyrkysová barva v interiéru: Tropický sen nebo oáza pohody?

Je snadno pochopit, proč 45% účastníků studie „Feeling Blue“ spojuje tuto barvu s radostí a 41% s potěšením. Přece jen jde o barvu karibského moře a snů o tropických dovolených. Jakou lepší barvu použít ke zmírnění šedé britské oblohy?

Jak tedy využít její svěží pozitivitu v interiéru? Karen Haller radí: "Tyrkysová je skvělá k zahájení dne, kdy potřebujete probudit tělo i mysl. Ideální je například do koupelny." K dosažení klidnějšího efektu můžete vyzkoušet zelenější odstín, říká Ruth Mottershead: "Jemná akvamarínová barva má uklidňující účinek." Zkombinujte ji s bílou nebo špetkou červené pro energický a zároveň uklidňující obývací prostor.

4. Jemná růžová v obýváku: Mýtus nebo magie pozitivníje energie?

Růžová barva se zdá přinášet veškerou pozitivní energii červené, bez asociací se zlostí nebo nebezpečím. Studie "Feeling Blue or Seeing Red?" zjistila, že byla výhradně spojena s pozitivními emocemi: láskou, radostí a potěšením.

Angela Wright, psycholožka barev, která vytvořila systém pro výběr barev na základě dlouholetého výzkumu našich asociací mezi barvou a emocemi (Colour Affects), píše: „Růžová je odstín červené, působí na nás fyzicky a uklidňuje místo toho, aby stimulovala. Růžová je psychologicky silná barva. Reprezentuje ženský princip a přežití druhu. Je to barva péče." Nicméně varuje: "Příliš mnoho růžové je fyzicky vyčerpávající a může být až emaskulující."

Joa Studholme, kurátorka barev ve společnosti Farrow & Ball, nesouhlasí. Její rada pro použití růžové je, abyste ji použili všude: „Jemné tóny z rodiny růžových barev (jako Pink Ground, Setting Plaster a Templeton Pink) působí, jako by vám dávaly velké objetí. Jsou obzvláště uklidňující, když jsou použity na stěnách i stropě.

5. Jemná modrá v ložnici: Recept na spokojený sen a regeneraci

Přestože modrá nemá okamžitý dopad na náladu jako žlutá, přináší do místnosti určitý pocit spokojenosti. Psycholog a konzultant pro duševní zdraví Lee Chambers si myslí, že "barvy jako nebeská modrá mohou vytvořit pocit nekonečnosti a svobody, vytvářejíc tak pocit klidné radosti a uklidňujícího prostoru."

Pamatujete si, jak jste jako dítě leželi na zádech, pozorovali nebe a jak se oblaka pohybovala? Toto je přesně ten pocit. Třicet osm procent účastníků studie "Feeling Blue" jej identifikovalo jako pocit úlevy.

Studie říká: "Naše údaje ukázaly, že modrá byla spojena s pozitivními emocemi, pravděpodobně v důsledku zkušeností s jasným nebem nebo čistou vodou. Modrá obecně nebyla spojena s žádnými negativními emocemi."

Na každou místnost existuje odstín modré. Klíčem je vybrat správný tón pro atmosféru, kterou chcete vytvořit. K chladným patří od šedé po náchylné modré tóny pro svěží pocit nebo teplejší, do fialově se sklánějící tóny pro relaxační prostory, jako jsou obývací pokoje.

Na základě údajů a zkušeností v oblasti interiérového designu se modrá barva nejvíce hodí do ložnice. Tato barva přirozeně evokuje pocity klidu a relaxace, které jsou klíčové pro kvalitní spánek a regeneraci. Pokud neplánujete kompletně změnit celý pokoj, velký modrý obraz může být ideálním řešením pro přidání tohoto uklidňujícího tónu do vašeho ložního prostředí.

FAQ

Jaká barva přináší pozitivní energii?

Studie z roku 2020, provedená týmem experimentálních psychologů, objasnila, že barva zelená je spojena s pozitivními a silnými emocemi. Ruth Mottershead, kreativní ředitelka firmy Little Greene produkující barvy, potvrzuje: "Zelená je skvělá volba pro jakýkoli interiér, vytváří v něm atmosféru klidu a pozitivity. Tato barva nás činí vědomými uklidňujícího vlivu přírody i ve vnitřním prostředí." Vynikajícím řešením je umístit zelené obrazy na zeď a rostliny do vašeho bytu, což je snadný způsob, jak do domova vnést tóny zeleně.

Jaké barvy zlepšují náladu?

Psycholog a konzultant v oblasti blahobytu Lee Chambers upozorňuje: „Pastelové tóny často působí jemně a uklidňujícím dojmem, přinášejí nám duševní klid a pocity pohody, které jsou základem pro štěstí. Na druhé straně, odvážné a zářivé barvy nás mohou nabíjet energií a nadšením, zvláště když se cítíme trochu sklíčení." Pokud toužíte po harmonickém a radostném prostředí, obrazy v pastelových barvách by mohly být tím pravým doplňkem pro váš domov. Nechte se inspirovat a přidejte do svého života více barev, které zlepší vaši náladu.

Jaká je nejpozitivnější barva?

„Barvy, které vyvolávají radost, jsou barvy, které máte rádi,“ říká Karen Haller, expertka na barvy, design a autorka bestselleru The Little Book of Colour. "Jsou to ty, které vám vykouzlí úsměv na tváři a cítíte se při nich dobře. To bude pro každého odlišné. Je to osobní."

Ondrej Marcinov - expert na umělecké obrazy a interiérový design

Ondrej Marcinov

Expert na Wall Art a Interiérový Design

Ondrej Marcinov je v ARTMIE odborníkem na wall art s kariérou začínající v roce 2017. Původně se intenzivně věnoval psaní blogů a optimalizaci pro vyhledávače (SEO) pro Obraz na stenu, kdy rozšířil své dovednosti v online marketingu. V posledních dvou letech se zaměřil na vytváření vlastních designů, ktoré prezentuje zákazníkům ve formě obrazů na zeď. Jeho přístup k designu a marketingu je komplexní a je stále připraven zachytit nejnovější trendy v této oblasti. Své znalosti a odborné názory prezentuje prostřednictvím kreativních videí na sociálních sítích.

Rubriky blogu

Štítky

10tipov 3 tipy jako akovybratobrazy art obrazy autorská reprodukce banksy obrazy barva roku barva roku 2019 barva roku 2019 barvy roku benatky byt byt bytový tetxil bytový textil bytový textil bytový textil dar dárek na vánoce darek pro mámu dárky dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace na stěnu Dekorační váza designové kuchyně designové kuchyňské doplňky detskeobrazy fotoplatno interier interier italské umění italský design jak si vybrat dárek jak vybrat obraz jak vybrat přehoz koloseum koralava barva kuchyňské nástěnné hodiny květinové dekorace květinové nálepky květinové stěny květinové tapety květinové vzory na zeď květinové vzory v interiéru květinové závěsy květiny na stěnu květiny v interiéru květiny ve váze malovane obrazy malování obraz moderně obrazy moderní bytové doplňky moderny interier nástěnné dekorace do kuchyně nástěnné dekorace nálepky oblubene barvy obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz do kuchyně obraz do loznice obraz na stěnu obraz na stěnu obraz na stěnu obraz na stěnu obraz na stěnu obraz na stěnu obraz z fotky obrazdoobyvacky obrazdospalne obraznastenu obraznastenu obraznastenu obrazpredeti obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy do bytu obrazy do kuchyně obrazy do kuchyně obrazy do loznice obrazy do obývacího pokoje obrazy do obývacího pokoje obrazy květiny obrazy mafie obrazy na stěnu obrazy na stěnu obrazy na stěnu obrazypredeti personalizovaný dárek pop art přehoz přikrývka prikyvka na postel reprodukce rim rozměr přehozu rozměr přehozu na postel ručně malovaný obraz skandinavsky stastny domov street art tapetadoobývacíhopokoje tapety květinové vzory tapetydopokoje textil tip na dárek tip na dárek tipy a rady na dárky tištěné obrazy vánoční dárek vanocni dekorace váza zvířecí portret 10tipovako 4 tipy jako andy warhol animal portret artmie platno banksy barevna taburetka barvy barvy v interieru blog bytovy textil bytový textil co robit behem koronaviru co robit v karantene covid19 dan johannson darku pro ni darky na valentýna dárky pro muže darky pro nej dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace dekorace do pokoje deky den matek designerske tipy detske hodiny fotoplatno fotoplatno fotoramecek harry potter harry potter obraz hodiny na stenu pro divky hodiny na stenu pro kluky interierovy design jak dekorovat jak osvětlit dům jak osvětlit obývací pokoj jak přidat světlo do obývacího pokoje jak si zařídit jak si zařídit byť jak si zkrášlit domov jak vybrat sedacku jak vybrat spravny rozmer obrazu jak zaridit interier jak zavesit hodiny na stenu jak zavesit obraz Jakvybrattapetu jar johannson karantena korál koronavirus květinové vzory kvetiny lampa malovane obrazy malovane obrazy kvety malovani podle cisel moderne dekorace moderne dekorace moderne obrazy. muj domov nabytek nalepovaci hodiny na stenu nástěnné dekorace nastenne hodiny návod ako na to nove byvani obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz do kuchyně obraz do ložnice obraz na platne obraz na platne obraz na platne obraz na stene obraz na stěnu obraz na stěnu obraz na stenu obraz na stenu obraz na zeď obraz nad sedacku obraz z fotky obraz z fotografie obrazky na stěnu obraznastenu obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy ku sedacce obrazy kvety obrazy na stenu obrazy na zed obrazynastenu obrazynazed obrazynazed obrazzfotky paintbynumbers polstare polstare povlak povlaky povlaky povlaky povlaky na polštáře přehoz přehoz na postel přehoz na postel přehoz na postel prehozy provensalsky styl psychologie barev rodinne fotky rozmer obrazu special black edition spravna velikost obrazu svetlo taburet taburetka tapetadokuchyně tapety tapety kvety Tapetynazeď tipy a triky do interieru trend trendy trendy barvy 2023 trendy barvy pro jaro a leto trendy bravy valentyn valentýnsky darek vánoce vaza venkovsky styl video ako na to wpap wpap art zavesna platna zelena sedacka zvireci genera zvireci general zvireci general zvireci portret zvireci portret

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ODc3ZjljO
Oblíbené produkty
Celkem: 0
Vše do košíku